Workshop Serieuze Satire

Volgens de Van Dale is satire een ‘hekelende voorstelling’. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat is het doel van satire en welke functie heeft dit in onze samenleving? In de workshop Serieuze Satire komen deze vragen aan bod. De leerlingen maken aan de hand van voorbeelden kennis met verschillende vormen van satire. Maar het blijft zeker niet alleen bij de theorie. De leerlingen gaan ook aan de slag met het schrijven en presenteren van een eigen satire. Ze krijgen daarmee inzicht in de betekenis en doelen van satire, zowel door er meer over te weten te komen als door er zelf ervaring mee op te doen!

Opzet van de workshop Serieuze Satire

De workshop begint met een inleiding over de schrijfvorm satire. Wat is het, welke verschillende vormen zijn er en wat zijn daarvan verhelderende voorbeelden? Ook bespreekt de workshopdocent het maatschappelijk belang en de grenzen van satire met de leerlingen. Hoe kijken zij daar tegenaan? Het is de bedoeling dat de leerlingen door deze discussie de verschillende vormen van satire gaan herkennen. Ook worden ze aangespoord om er verder over na de denken en voor zichzelf te bepalen waar de scheidslijn ligt tussen het maken van een grap en het overschrijden van een grens.

Hierna is het tijd voor de leerlingen om zelf in actie te komen. Ze krijgen tips en begeleiding bij het schrijven van een eigen satire. Van onderwerpkeuze tot uitwerking. Als afronding van de workshop Serieuze Satire presenteren de leerlingen hun zelfgemaakte satires aan elkaar. Ook is er ruimte om de opgedane inzichten kort samen na te bespreken.

Tips

Benieuwd naar meer workshops waarin je jouw leerlingen motiveert tot verder nadenken én actie rond maatschappelijke thema’s? Kijk dan ook eens bij onze themaworkshops over vrijheid of bij dit dagproject over racisme, waarin de leerlingen een filmscenario over dit thema afmaken.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Charmaine Sinnema-HeyligerWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.4820221013_140256

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en we sturen u drie lesbrieven toe.

Leerdoelen

  • De leerlingen maken kennis met satire en de ontstaansgeschiedenis.
  • De leerlingen worden gestimuleerd na te denken over de grenzen van spotprenten en spotteksten.
  • De leerlingen leren de basiselementen van het schrijven van satire toe te passen.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.