Show menu

Uitdagende literatuurworkshops op school

Filter op

Duur workshops

Onze workshops zijn vrijwel allemaal voor alle tijdsduren beschikbaar. Uitzondering hierop zijn workshops voor 60 minuten of korter, dan is er minder keuze. Wij adviseren graag welke tijdsduur het beste aansluit bij jouw wensen. Neem contact op met jouw adviseur.

Literatuurworkshops op school

Op zoek naar actieve literatuurworkshops? Hieronder staan alle workshops die Kleinkunstig aanbiedt rondom taal. Literatuurworkshops zijn geschikt voor iedere leeftijd en geven we op vmbo, havo en vwo. Natuurlijk passen we de inhoud en vorm aan per groep leerlingen.
Je gekozen filters Filters wissen
9 Workshops geselecteerd

Introductie aan het literaire veld

In de literatuurworkshops voor scholen duiken de leerlingen onder begeleiding van professionals het literaire veld in. Ze zullen gedurende deze workshops teksten gaan analyseren, maar vooral hun eigen teksten schrijven. Door een breed palet aan schrijfvormen aan te bieden dagen we de leerlingen uit om hun eigen originele stem te vinden op papier. Meer behoefte aan een actievere workshop? Kijk dan eens naar onze muziekworkshops. Bij onze literatuurworkshops schrijven leerlingen een eigen column, bedenken ze een zine of maken ze een voordracht. De boodschap dat woorden ertoe doen wordt in iedere workshops overgedragen. Daarnaast verbetert de taalvaardigheid en schrijfwijze van leerlingen enorm. Samen met de workshopdocent kijken ze nauwgezet naar hun woordkeuzes en hebben ze het over de betekenis van wat ze schrijven. Door korte opdrachten komen de leerlingen in aanraking met literatuur en ontdekken het plezier dat schrijven met zich mee kan brengen.

Literatuurworkshops op school

In de literatuurworkshops op school scheppen de leerlingen een nieuwe wereld, ze verzinnen een plot of communiceren hun mening via een tekst. Ze leren wat stijlfiguren en andere vormelijke toevoegingen betekenen voor een tekst. En als ze er niet uitkomen, dan helpt de workshopdocent de leerlingen. Ze krijgen handige tips en tricks aangereikt waarmee ze hun tekst sterker, bondiger of sappiger maken. Zo leren ze onder andere dat schrijven eigenlijk schrappen is. Tijdens de creatieve workshops zoeken leerlingen op een artistieke manier naar de krachtigste en mooiste zinnen en focussen op de opbouw van de tekst. Dit kan een literaire invulling krijgen, zoals tijdens de workshop black-out poetry, maar ook meer richting journalistiek zoals bij de workshop column schrijven.

Literatuurworkshop 1

Het perspectief van de schrijver

De leerlingen drukken zichzelf in woorden uit. Adolescenten staan ten midden van veranderingen en hebben vaak te maken met wisselende emoties. Door te schrijven kunnen ze hiervoor een uitlaatklep vinden. Door samen met een professionele schrijver tijdens de literatuurworkshops op zoek te gaan naar deze uitlaatklep worden leerlingen aangespoord om reflectief naar de wereld te kijken. De schrijfworkshops sporen leerlingen aan om alles kritisch onderzoeken. Daarnaast stimuleren workshopdocenten de leerlingen op poëzie te zien in het alledaagse. Ook bieden we vernieuwende manieren van literatuur, zoals Spoken Word in de workshop Poetry Slam. Deze schrijfvorm toont aan dat literatuur ook ritmisch en snel is. In deze workshop zoekt de workshopdocent samen met de leerlingen naar de toekomst van de literatuur. Bestaat het boek over vijftig jaar nog? En wat met de poëzie?

Literatuur workshops stimuleren lezen

Door zelf te schrijven worden leerlingen vanuit zichzelf nieuwsgierig naar bestaande literatuur. Er is in de geschiedenis al zo veel geschreven! Ze worden warm gemaakt om te gaan lezen, om te onderzoeken wat er al allemaal bestaat. De workshopdocenten reiken verhalen en gedichten van diverse schrijvers aan, maar leerlingen vinden zelf ook sneller de weg naar de boekwinkel of de bibliotheek.

Literatuurworkshop

Ben je benieuwd naar onze literatuurworkshops voor het mbo? Klik dan op de link.