Themaworkshop Vrijheid - Rap

Als er één muziekstroming is die zijn wortels heeft in vrijheid en strijd tegen onderdrukking dan is het wel hiphop en dus ook rap. Als je samen met je leerlingen het thema vrijheid wil onderzoeken, is er dus haast geen betere vorm te bedenken om mee te werken! In de themaworkshop Vrijheid – Rap draait het vooral om teksten en ritme en minder om zang en melodie. Wat hebben de leerlingen te zeggen over vrijheid, wat zijn hun persoonlijke ervaringen en ideeën? De emotie en zeggingskracht zit in hoe de teksten gebracht worden.

Opzet van de themaworkshop Vrijheid – Rap

Uiteraard start de workshop met een inleiding en een inkijkje in de wereld van rap en hiphop. Met voorbeelden die de meeste leerlingen misschien wel zullen kennen, maar ook met alles wat daar weer aan vooraf is gegaan en als inspiratie diende voor de artiesten die nu populair zijn. En natuurlijk geeft de workshopdocent zelf ook een demonstratie. Dat biedt volop inspiratie voor het vervolg, waarin de leerlingen zelf aan de slag gaan en nadenken over het thema ‘vrijheid’. Wat vinden ze hierin belangrijk, wat willen ze erover vertellen en benadrukken? En hoe gaan ze rap gebruiken om hun boodschap voor het voetlicht te brengen? Wat voor beelden komen er dan naar boven?

De leerlingen ontdekken hoe ze hun ideeën zo ritmisch mogelijk kunnen opschrijven. Door hun tekst hardop uit te spreken, komen ze erachter wat werkt en wat niet. De volgende stap is: welke beat past er bij zowel het gevoel als het ritme van de tekst? Aan het einde van de themaworkshop Vrijheid – Rap laat iedereen zijn eigen rap horen. Ook is er ruimte om de eindresultaten en wat er in de raps is gezegd over het overkoepelende thema vrijheid met elkaar te bespreken.

Tips

Wél interesse in het thema vrijheid, maar is rap niet de workshop voor jullie? Kijk dan vooral even verder in ons aanbod van workshops rondom dit thema. Zo hebben we ook een themaworkshop Vrijheid – cartoontekenenthemaworkshop Vrijheid – Podcast maken en themaworkshop Vrijheid – Blackout Poetry. Er zit vast iets voor jullie bij!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_14015220221013_140256sjoerdwouter

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen leren hoe ze een tekst kunnen schrijven op basis van hun eigen emoties.
  • De leerlingen leren werken met ritme in combinatie met tekst.
  • De leerlingen krijgen tips hoe ze zichzelf kunnen presenteren voor een publiek.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Meer informatie aanvragen