Themaworkshop Vrijheid - Rap

Als er één muziekstroming zijn wortels heeft in vrijheid en strijd tegen onderdrukking dan is het wel hiphop en dus ook rap. Er is dus haast geen betere vorm te bedenken om mee aan de slag te gaan. En natuurlijk is het ook nog steeds de meest populaire muziekstroming in Nederland op dit moment! Rap draait meer om teksten en ritme dan om zang. De emotie zit in hoe de teksten gebracht worden en niet zozeer in de melodie.

Opbouw workshop

Uiteraard start de workshop met een introductie over de wereld van rap en hiphop. Met voorbeelden die de meeste leerlingen misschien wel zullen kennen, maar ook met alles wat daar weer aan vooraf is gegaan en als inspiratie diende voor de artiesten die nu populair zijn. En natuurlijk geeft de workshopleider zelf ook een demonstratie. Na deze intro gaan de leerlingen zelf aan de slag. Wat willen ze vertellen over het thema ‘vrijheid’ door middel van rap? Wat voor beelden komen er naar boven? En hoe kunnen ze dat zo ritmisch mogelijk opschrijven? En wat voor beat past er bij zowel het gevoel als het metrum van de tekst? Aan het einde laat iedereen zijn eigen rap nummer horen en bespreken we de eindresultaten en het overkoepelende thema vrijheid met elkaar.

Op school, hybride of online

Deze workshop is zowel fysiek in de klas als online te geven, of als hybride combinatie tussen de twee (met bijvoorbeeld een deel van de klas op school en een deel thuis). Zo kan de workshop hoe dan ook doorgaan, ongeacht de geldende coronamaatregelen! In het geval van een (deels) online workshop is het wel belangrijk dat leerlingen een werkende microfoon hebben.

Wél interesse in het thema vrijheid, maar is rap niet de workshop voor jullie? Kijk dan vooral even verder in ons aanbod van themaworkshops rondom dit thema. Zo hebben we ook een workshop Cartoontekenenworkshop Podcast maken en workshop Black Out Poetry Voor ieder iets wils!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152WhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48Mei-Lin-Man-1sjoerd

Leerdoelen

  • De leerlingen leren hoe ze een tekst kunnen schrijven op basis van hun eigen emoties.
  • De leerlingen leren werken met ritme in combinatie met tekst.
  • De leerlingen krijgen tips hoe ze zichzelf kunnen presenteren voor een publiek.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.