Workshop Beatmaking

Digitale beats maken en mixen

In de workshop Beatmaking stappen de leerlingen in de schoenen van de grote DJ’s. Now dance!

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De leerlingen krijgen een introductie met aansprekende voorbeelden.

Beginnen

De leerlingen leren de grondbeginselen van real-time audio engineering.

Doen

De leerlingen werken aan het maken en mixen van een eigen nummer.

Delen

De leerlingen beluisteren elkaars tracks en krijgen die mee op MP3.

Laat je leerlingen ervaring opdoen met de basistechnieken van beatmaking.

Dancemuziek is ontzettend populair: Afrojack, Hardwell en Martin Garrix blijven wereldwijd de hitlijsten bestormen. Wat is het geheim van hun succes? Tijdens de workshop Beatmaking wordt een tipje van de sluier opgelicht. Leerlingen ontdekken hoe ze met digitale beats een eigen nummer maken en mixen. Ze moeten daarbij letten op de snelheid van de beats, het ritme en het toevoegen van effecten. Verschillende basistechnieken komen aan bod!

Opzet van de workshop Beatmaking

De workshopdocent trapt af met een muzikale inleiding. De leerlingen krijgen een introductie in wat beatmaking nu eigenlijk is, mét natuurlijk aansprekende voorbeelden erbij. Dat geeft inspiratie en energie voor het vervolg, waarin de leerlingen zelf aan de slag gaan.

Om de grondbeginselen van beatmaking onder de knie te krijgen, krijgen de leerlingen een uitleg over real-time audio engineering. Wat is het, hoe werkt het en wat kun je ermee? Hierbij bespreken ze de basiselementen, zoals Beats-Per-Minute, de bas, het ritme en het toepassen van effecten. Vervolgens luisteren de leerlingen naar deze elementen en proberen ze die samen uit. Wat zorgt voor welk effect? Wat past bij de sfeer die je wil neerzetten? Op deze manier komen ze erachter hoe een muzieknummer is opgebouwd. Daarna gaan de leerlingen in kleine groepjes aan het werk met het maken en mixen van een eigen nummer. Hiervoor gebruiken ze iPads (die nemen wij mee) en onder andere de app Garage Band. Aan het einde van de workshop Beatmaking beluisteren de leerlingen elkaars nummers, wisselen ervaringen uit én nemen hun eigengemaakte nummer in MP3 mee naar huis!

Tips

Benieuwd naar andere workshops waarmee je jouw leerlingen laat kennismaken met ritme en muziek? Kleinkunstig biedt nog veel meer! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de workshop DJ-Techniek . Of ben je op zoek naar een heel andere invalshoek? Dan is de workshop Cajon misschien wel iets voor jullie! De cajon is een slaginstrument uit Zuid-Amerika. In deze verrassende workshop komen ritme, dynamiek en samenspel samen.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • Leerlingen leren om baslijnen, ritme en melodielijnen te herkennen.
  • De leerlingen leren de basistechnieken van digitaal muziek produceren.
  • Leerlingen kennen de betekenis van begrippen als DAW en audio samples, vst’s, synths, reverb en modulation, EQ en compressie.
  • De leerlingen worden bekend gemaakt met de opbouw van een muzieknummer.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Beatmaking