Workshop Cajon

Leer deze bijzondere handtrommel te bespelen

In de workshop Cajon komen de leerlingen meer te weten over tempo, dynamiek en samenspel.

Inhoud van deze workshop

cajon-slider2

Kennismaken

Wat is de geschiedenis van de cajon? En welke ritmes kun je ermee maken?
workshop-school-Cajon

Beginnen

De leerlingen leren meer over slagtechnieken en oefenen de basisslagen.
2beginnen-cajon

Doen

De leerlingen krijgen een ritme met diverse partijen onder de knie.
1kennismaken-cajon

Delen

De workshop sluit energiek af met de leerlingen die samen het geleerde ritme slaan.

Je leerlingen maken kennis met een onbekend en verrassend instrument.

De workshop Cajon biedt een verrassende kennismaking met een bij ons vrij onbekend slaginstrument: de cajon. Dit is een houten, rechthoekige handtrommel die oorspronkelijk uit Peru komt en op verschillende manieren is te bespelen. Tijdens deze workshop leren de leerlingen meer over de achtergrond van dit instrument, oefenen met de basistechnieken en spelen zelf een Zuid-Amerikaans ritme. Ze ontdekken welke elementen hierbij een rol spelen, zoals tempo, dynamiek en samenspel. Als afsluiting brengen de leerlingen met veel energie en plezier samen één ritmisch stuk ten gehore.

Opzet van de workshop Cajon

De workshop Cajon begint met een korte inleiding over de cajon en zijn ontstaansgeschiedenis. Waar komt het instrument oorspronkelijk vandaan, hoe is het ‘ontdekt’ en waarvoor werd het gebruikt? De workshopdocent zorgt voor een boeiende introductie van dit voor de leerlingen waarschijnlijk onbekende instrument. De leerlingen krijgen voorbeelden te horen van ritmes die je kunt maken met een cajon. Daarna mogen ze – letterlijk en figuurlijk – zelf aan de slag! Eerst komen de leerlingen meer te weten over de slagtechnieken en oefenen ze met de basisslagen. Zo ontdekken ze de mogelijkheden van dit op het eerste oog eenvoudige instrument. Daarna werken de leerlingen als groep aan een Zuid-Amerikaans ritme. Dat bestaat uit verschillende partijen die de leerlingen tegelijk spelen. Op deze manier doen ze ervaring op met belangrijke muzikale bouwstenen zoals tempo, dynamiek en samenspel. Ook spelen sommige leerlingen een solo. De workshop Cajon sluit energiek af met het samen slaan van een mooi ritme.

Tips

Benieuwd naar andere workshops waarbij leerlingen met ritme en percussie werken? Kijk dan eens bij de workshop Slagwerk, waarin ze kennismaken met percussie in de breedste zin van het woord. Van potten en pannen tot conga’s en bongo’s! Ook in de workshop Djembé staat ritme centraal. Leerlingen brengen verschillende ritmes samen in één spetterend muziekstuk.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • Leerlingen krijgen kennis van een voor hen waarschijnlijk onbekend instrument en leren over diens oorsprong.
  • Leerlingen leren de basislagen op de cajon te spelen en hiermee een ritme te maken.
  • Er wordt geëxperimenteerd met slagen en ritmes en de leerling wordt gestimuleerd zich muzikaal te uiten.
  • De leerlingen leren naar elkaar te luisteren in het samenspelen en dat alleen met samenwerken een mooi ritme ontstaat.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Benodigdheden

Een ruim leeg lokaal dat bij voorkeur dichtbij een ingang is. Er zijn voldoende stoelen. Houdt bij deze workshop rekening met geluidsoverlast voor aangrenzende ruimtes.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Cajon