Workshop Djembé

Krijg de basistechnieken onder de knie

In de workshop Djembé leren leerlingen dit bijzondere slaginstrument te bespelen.

Inhoud van deze workshop

djembe-kennismaken-workshops

Kennismaken

Wat is de achtergrond van de djembé en welke ritmes kun je erop spelen?
1kennismaken-djembe-workshops

Beginnen

De leerlingen oefenen met slagtechnieken.
3doen-djembe-workshops

Doen

In groepjes gaan de leerlingen met West-Afrikaanse ritmes aan de slag.
4delen-djembe-workshops

Delen

Alles komt samen in één muziekstuk dat de leerlingen laten horen.

Je leerlingen werken energiek én geconcentreerd samen aan een ritmisch muziekstuk.

Djembé spelen: daar word je blij van! De Afrikaanse vaastrommel is een bekend instrument, maar hoe speel je er zó op dat je met elkaar tot de beste ritmes en melodieën komt? Tijdens de workshop Djembé maken de leerlingen nader kennis met dit instrument. Waar komt het vandaan en welke klanken kun je er allemaal mee maken? Tijdens deze workshop krijgen de leerlingen de basisbeginselen van de slagtechniek onder de knie. Ze leren West-Afrikaanse ritmes te spelen. Als afsluiting brengen ze de partijen waar ze in groepjes aan hebben gewerkt samen in één swingend muziekstuk.

Opzet van de workshop Djembé

De workshop begint met een korte inleiding en een introductie over de djembé. Waar komt dit instrument oorspronkelijk vandaan, wat was de functie en hoe werden de eerste djembés gemaakt? Daarna laat de workshopdocent de leerlingen de West-Afrikaanse ritmes horen die de leerlingen straks zelf zullen spelen. Voordat het zover is, oefenen de leerlingen eerst met slagtechnieken. Ze ontdekken hoe ze verschillende klanken kunnen maken. Vervolgens studeren de leerlingen in groepjes enkele partijen in van het gezamenlijke muziekstuk. De moeilijkheidsgraad van de workshop Djembé past de workshopdocent gedurende de workshop aan aan het niveau van de leerlingen, zodat iedereen is uitgedaagd en zijn energie goed kwijt kan. Aan het eind van de workshop komen alle partijen bij elkaar in het muziekstuk. Door met elkaar de verschillende partijen en ritmes te spelen, ontstaat een melodieus samenspel. De leerlingen zorgen samen voor een spetterende afsluiting!

Tips

Benieuwd naar andere workshops waarin spelen met muziek en ritme centraal staat? In de workshop Cajon maken de leerlingen kennis met dit bijzondere Zuid-Amerikaanse slaginstrument, dat wat ons betreft meer bekendheid verdient! Met de workshop Spoken Word ontdekken de leerlingen hoe ze klank, ritme, woorden en metaforen kunnen gebruiken om tot een vloeiende performance te komen.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • Leerlingen maken kennis met de Djembé en diens oorsprong.
  • Leerlingen leren samenwerken, geconcentreerd luisteren, ritmes herkennen en door elkaar spelen.
  • Leerlingen leren om op een goede manier op de Djembé te slaan en samen tot een ritmisch en swingend resultaat te komen.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Djembé