Workshop Gospel

Ten tijde van de slavernij is in Noord-Amerika gospel ontstaan. Deze op het evangelie geïnspireerde muziek is beïnvloed door de ritmes van Afrikaanse muziek. Tijdens de workshop Gospel, maken leerlingen kennis met gospelzang. Ze leren verschillende zangtechnieken en improviseren met hun stem. Op het einde van de workshop zingen ze samen een meerstemmig gospelnummer

Opbouw van de workshop Gospel

Na een inleiding over de ontstaansgeschiedenis, gaan de leerlingen aan de slag met zangtechniek en ademhaling. De workshopleider daagt de leerlingen uit om samen in te zingen. Dit is voor leerlingen altijd spannend, want ze hebben al snel het idee dat ze niet kunnen zingen. Gelukkig zijn onze workshopleiders erg bedreven in het creëren van een veilige omgeving waarin uiteindelijk alle leerlingen meezingen! Na het inzingen laat de workshopleider een aantal geluidsfragmenten horen en studeert met de leerlingen een meerstemmig gospelnummer in. Improviserend op het gospelnummer werken leerlingen variaties en solo’s uit. Tot slot brengen we het ingestudeerde gospelnummer uiteraard ten gehore!

Hygiënemaatregelen

Kleinkunstig hanteert voor het geven van de workshops op locatie een hygiëneprotocol. Deze is gemaakt op basis van de adviezen en richtlijnen van het RIVM en het protocol van de VO-raad.

Leerdoelen

 • Leerlingen weten wat gospel is en hoe dit muziekgenre ontstaan is.
 • Leerlingen kennen een aantal ademtechnieken en kunnen deze toepassen.
 • Leerlingen leren enkele gospels die ze meerstemmig kunnen zingen en waarmee ze kunnen improviseren.
 • Leerlingen leren zich muzikaal te uiten en naar elkaar te luisteren. Ze leren hoe ze zich als koor en eventueel als solist kunnen presenteren.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • De reiskosten: standaard 35 euro per workshopleider, ongeacht de locatie.

Benodigdheden

Een ruim lokaal waar tafels en stoelen gemakkelijk aan de kant kunnen worden geschoven. Er is een smart- of digiboard met geluid en toegang tot internet.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.