Workshop Songwriting

Schrijf je eigen unieke song

In de workshop Songwriting ontdekken de leerlingen de kunst van het maken van een goed lied.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De workshopdocent geeft uitleg over songwriting.

Beginnen

De leerlingen denken na over een onderwerp voor hun song.

Doen

De leerlingen werken hun onderwerpen uit tot een volwaardige song.

Delen

De leerlingen presenteren hun zelfgeschreven songs aan elkaar.

Met weinig woorden veel zeggen en je publiek raken: daag je leerlingen uit.

Het perfecte liedje schrijven, waarmee je mensen raakt: wie wil dat nou niet? Toch is een eigen song schrijven lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Als songwriter wil je een boodschap overbrengen die past bij de melodie en ook nog eens origineel verwoord is. Een mooie uitdaging, waar de leerlingen in deze workshop Songwriting mee aan de slag gaan! De workshopdocent, die ook professioneel singer-songwriter is, geeft de leerlingen de beste tips en helpt hen op weg in het schrijven van hun eigen nummer.

Opzet van de workshop Songwriting

De workshopdocent start de workshop met het bespreken van de opbouw van songteksten, rijmschema’s en melodielijnen. Daarbij krijgen de leerlingen aansprekende voorbeelden te horen, zodat ze de theorie aan de praktijk kunnen koppelen. Na deze inleiding is het tijd om zelf aan het werk te gaan. De leerlingen brainstormen in groepjes. Waar willen ze dat hun lied over gaat? Wie zijn eigenlijk de mensen voor wie ze het lied schrijven? Wat verrast, grijpt of ontroert hun publiek?

Als iedereen zijn idee scherp heeft en voor zich ziet, begint het schrijven. De leerlingen bedenken met welk rijmschema ze willen werken en welke melodie ze willen gebruiken. De workshopdocent begeleidt de leerlingen in dit proces. Om de zelfgeschreven teksten goed voor te kunnen dragen, krijgen de leerlingen ook een zangles met een aantal basisbeginselen. Dit kan in verschillende muziekstijlen zijn, afhankelijk van de ideeën van de leerlingen en het specialisme van de workshopdocent.

Aan het einde van de workshop Songwriting presenteren de leerlingen hun zelfgemaakte songs aan elkaar. Ook is er ruimte om de opgedane ervaringen met elkaar te delen.

Tips

Ben je benieuwd naar andere workshops waarin jouw leerlingen aan de slag gaan op het snijvlak van kunst en taal? Kijk dan eens bij de workshop Poetry Slam of de workshop Spoken Word.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen maken kennis met verschillende rijmschema’s en leren deze te toe te passen op een eigen tekst.
  • Na afloop van de workshop weten leerlingen wat de opbouw van een commerciële song is, hoe je een tweede stem bedenkt en ook hoe je pakkende melodielijnen bedenkt.
  • De leerling krijgt basisvaardigheden zang en oefent in het maken van overgangen in muziek. Dit kunnen verschillende muziekstijlen zijn, afhankelijk van wat de leerling maakt en wat het specialisme van de workshopdocent is.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Songwriting