Workshop Sound Design

Film en geluid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je denkt aan geluid bij film, denk je al snel aan de muziek en de dialogen. Maar er worden ook veel geluidseffecten en sounds toegevoegd aan films. Je neemt ze minder bewust waar, maar ze zijn onmisbaar voor de impact van de scènes. Onze workshopdocenten leren bij de workshop Sound Design de leerlingen alles over het muzikaal en functioneel inzetten van sounds en effecten bij filmbeelden.

Opzet van de workshop Sound Design

De workshop start met een korte documentaire die de leerlingen een goed beeld geeft van wat sound design is. Van de eerste tekenfilms tot de meest hedendaagse games: er komen diverse inspirerende voorbeelden voorbij. Daarna licht de workshopdocent klassikaal de functie van geluid toe. De leerlingen ontdekken hoe je op basis van geluid een fictieve wereld kunt creëren. Vervolgens kijken de leerlingen een korte animatiefilm over een robot. Welke geluiden passen hierbij? En welke effecten zorgen ervoor dat het verhaal nog meer impact krijgt? Met deze vragen gaan de leerlingen aan de slag. Ze bedenken het sound design voor de animatiefilm, maken een script en nemen zelf de door hun bedachte geluiden en effecten op. Dit doen ze met behulp van een iPad en allerhande attributen die op school aanwezig zijn. Wat hebben ze nodig om tot de beste sound te komen? Aan het einde van de workshop bekijken én beluisteren ze elkaars werk.

Aanpassingen online workshop

Voor de online workshop Sound Design werken leerlingen niet op een iPad, maar met drie programma’s die ze gratis kunnen downloaden. Dat zijn: Soundtrap (een app op de telefoon), Imovie of Microsoft Photo’s (een computerprogramma dat op de meeste computers beschikbaar is) en Voicerecorder (een app op de telefoon).

Tips

Smaakt deze workshop waarbij digitale techniek en creativiteit samenkomen naar meer? In ons aanbod vind je bijvoorbeeld ook de workshop Augmented Reality en de workshop Game Design.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Siska Barthsjoerdwouter

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • Leerlingen leren de functie van geluid in een film.
  • Leerlingen leren onderscheid te maken tussen muziek en geluid en de wijze waarop het ingezet kan worden.
  • Leerlingen leren technieken om geluid onder film te monteren.
  • Leerlingen leren met geluid de impact van film te vergroten en ondersteunen.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Meer informatie aanvragen