Workshop Spoken Word

Ontdek de magie van taal en voordracht

In de workshop Spoken Word leren leerlingen hoe ze een eigen verhaal pakkend voor het voetlicht brengen.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wat is spoken word? De workshopdocent geeft een voordracht.

Beginnen

De leerlingen doen oefeningen en experimenteren met spoken word.

Doen

De leerlingen vertalen een eigen onderwerp naar een voordracht.

Delen

De leerlingen dragen hun verhalen voor en wisselen ervaringen uit.

Laat je leerlingen de kracht van voordrachtskunst ervaren.

Spoken word is een vorm van podiumkunst waarbij artiesten hun verhalen of gedichten op een ritmische en expressieve manier voordragen. Het gaat om het overbrengen van thema’s en emoties door middel van woorden en stemgeluid, vaak zonder muzikale begeleiding. In de workshop Spoken Word ontdekken de leerlingen de magie van taal en voordracht. Ze spelen met klanken, ritmes, lichaamstaal en natuurlijk woorden. Er komen veel vaardigheden samen in deze dynamische workshop!

Opzet van de workshop Spoken Word

De workshop begint met een korte introductie op spoken word zodat de leerlingen weten wat ermee bedoeld wordt. Natuurlijk geeft de workshopdocent ook zelf een voordracht, op basis van input van de leerlingen of een bestaande tekst. De docent laat zien dat de impact van wat je zegt voor een groot deel afhangt van hóe je het vertelt. Dit komt goed naar voren door dezelfde tekst op verschillende manieren voor te dragen.

Hierna gaan de leerlingen aan het werk met verschillende oefeningen om los te komen. Ze mogen hun creativiteit helemaal inzetten. Niets is gek, alles kan. Ga maar proberen en ontdekken! De leerlingen associëren met losse woorden en experimenteren met verschillende manieren van het voordragen van tekst. Hoe klinkt iets als je het lachend zegt, of met een boos gezicht? Of als je fluistert, of juist hard praat?

Als de leerlingen de slag eenmaal te pakken hebben, kiezen ze voor een onderwerp dat dicht bij hun eigen belevingswereld ligt. Wat houdt ze bezig? Wat vinden ze belangrijk om te vertellen? De leerlingen leren in de workshop hoe ze dit zo mooi en krachtig mogelijk kunnen overdragen. Als afsluiting van de workshop Spoken Word dragen de leerlingen hun verhalen (deels) voor. Ook is er ruimte om kort terug te blikken en indrukken te delen.

Tips

Ben je nieuwsgierig naar andere workshops waarin taal en voordracht een rol spelen? Neem dan ook eens een kijkje bij de workshop Poetry Slam of de workshop Presenteren.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • Leerlingen leren dat taal mogelijkheden heeft om tot muziek gemaakt te worden.
  • De schoonheid van taal wordt duidelijk gemaakt en de leerlingen leren omgaan met verschillende aspecten van de Nederlandse taal zoals beeldspraak en metaforen.
  • Leerlingen oefenen met improviseren op ritmes en leren dat inspiratie overal vandaan kan komen.
  • Leerlingen leren creatieve uitingen te presenteren met verbale en non-verbale middelen.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Spoken Word