Show menu

Theaterworkshops op school

9 workshops geselecteerd

De waarde van een theaterworkshop op school

Wat relevant is aan de organisatie van theaterworkshops op school – net zoals dansworkshops – is dat het lichaam als medium wordt gebruikt. Als leerling gebruik je je hele lichaam om een boodschap over te brengen. Je leert dus niet alleen je hoofd of je handen te gebruiken, maar ook je romp, je benen en je stem. Door theaterworkshop in te zetten geef je leerlingen de kans om de dag niet alleen zittend door te brengen. Je haalt ze uit hun hoofd en brengt ze in beweging.

Ontwikkeling van leerlingen

Naast je motorische ontwikkeling, ontwikkel je in een theaterworkshop ook spelenderwijs je taalvaardigheid en leer je je in anderen te verplaatsen. Door leerlingen meer kaders te laten ervaren, raken ze gewend aan niet rechtlijnig te denken, maar de veelzijdigheid van een situatie of persoon te zien. Ze leren ook de schoonheid daarvan te waarderen. Theater op school helpt bij deze ontwikkeling.

Theaterworkshop en verbeeldingskracht

Verbeelding gaat over je voorstellen wat er gebeurt als je iets doet. Centraal binnen een theaterworkshop staat dit inlevingsvermogen. Je bent continu bezig met het verplaatsen in andere rollen, in andere situaties. Leerlingen die dit vanaf jonge leeftijd op school hebben geoefend, zijn niet direct geweldige actrices of acteurs. Wel zijn deze leerlingen gewend geraakt aan het omgaan met situaties die je nog niet kent. Ze weten hoe ze zich daartoe moeten verhouden, omdat ze in de veilige omgeving van een theaterworkshop hebben geleerd zich te verhouden tot onverwachte situaties die in het echte leven kunnen ontstaan.

Theaterworkshop op school

Theaterworkshop als minisamenleving op school

Theater geeft leerlingen de kans om te oefenen met het echte leven. Ze mogen zich een keer verplaatsen in een slecht mens. Ze komen via theaterworkshops, zoals de workshop theatersoap, in aanraking met morele vraagstukken die ze van alle kanten mogen ervaren. Theater helpt leerlingen een plek te vinden in de samenleving door ze die in een veilige omgeving te bieden. Ze mogen experimenteren en krijgen hierdoor beter inzicht in de maatschappij waar ze later in terecht komen.

Theaterworkshops en vakleerkrachten

Niet elke school heeft een theaterdocent in dienst. En al helemaal niet elke leerling is in aanraking gekomen met het maken van theater. Door middel van het organiseren van theaterworkshops op school bied je leerlingen de mogelijkheid om in kort tijdsbestek ondergedompeld te worden in de discipline. Ze maken kennis met verschillende vormen van theater en doen dit onder begeleiding van een vakdocent. Iemand die de leerlingen op hun niveau kan aanspreken en zich kan inleven in de wereld van de leerlingen.