Themaworkshop Vrijheid - #ditbenik - Theater

‘Wie ben jij?’ is stiekem best een lastige vraag als alleen je naam zeggen geen afdoende antwoord is. Deze theater workshop draait om vrijheid en het zelfbewustzijn van de leerlingen over het vertellen van je eigen verhaal. Waar kom je vandaan? Welke gebeurtenissen hebben invloed op je gehad? En wat voor rol heeft vrijheid (of misschien juist wel onvrijheid) daarin? Samen met een theaterdocent gaan ze met deze vragen aan de slag om een stukje van hun eigen levensverhaal om te zetten tot een scène.

Opbouw workshop

Na een warming up legt de workshopleider uit wat vandaag de bedoeling is: een korte theatervoorstelling maken waarin de levensverhalen van de leerlingen zelf centraal staan. In groepjes komen ze door gebruik te maken van theater, spel- en improvisatieopdrachten, langzaam tot situaties of herinneringen die écht iets zeggen over wie zij zijn en wat vrijheid voor hen betekent. De docent helpt ze hierbij door samen na te denken over hoe je die verhalen zou kunnen vertalen tot een mooie scène. Aan het einde van de workshop gaan de leerlingen alle scènes zelf spelen. Ook wordt er gekeken hoe deze scène verwerkt zou kunnen in hun LOB dossier.

Op school, hybride of online

Deze workshop is zowel fysiek in de klas als online te geven, of als hybride combinatie tussen de twee (met bijvoorbeeld een deel van de klas op school en een deel thuis). Zo kan de workshop hoe dan ook doorgaan, ongeacht de geldende coronamaatregelen! In het geval van een (deels) online workshop is het wel belangrijk dat leerlingen een werkende microfoon en webcam hebben.

Wél interesse in het thema vrijheid, maar is theater niet de workshop voor jullie? Kijk dan vooral even verder in ons aanbod van themaworkshops rondom dit thema. Zo hebben we ook een workshop Cartoontekenenworkshop Podcast maken en workshop Black Out Poetry Voor ieder iets wils!

Hygiënemaatregelen

Kleinkunstig hanteert voor het geven van de workshops op locatie een hygiëneprotocol. Deze is gemaakt op basis van de adviezen en richtlijnen van het RIVM en het protocol van de VO-raad.

Leerdoelen

  • De leerlingen leren hoe een echt verhaal tot theater omgezet kan worden.
  • De leerlingen werken met een theaterdocent aan acteren en het vertellen van hun verhaal.
  • De leerlingen gaan aan de slag met de LOB-competenties motieven- en kwaliteitenreflectie.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • De reiskosten: standaard 35 euro per workshopleider, ongeacht de locatie.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.