Workshop Filmacteren

Bij het acteren voor een camera, zoals bij de opnames voor een film of serie, komt heel wat kijken. Een script lezen, de achtergrond van je personage leren kennen en uitwerken, emoties overbrengen op de camera: tijdens de workshop Filmacteren gaan de leerlingen met dit én meer aan de slag. Zo ontdekken ze ook wat het verschil is tussen acteren voor de camera en acteren op het podium. Vanzelfsprekend draait de camera tijdens de workshop op de juiste momenten mee, zodat de leerlingen hun eigen scènes terug kunnen kijken.

Opzet van de workshop Filmacteren

De workshopdocent begint met een korte inleiding en introductie. Wat is filmacteren eigenlijk, en wat zijn de verschillen met acteren op het toneel? Al snel gaan de leerlingen zelf aan het werk, om al doende de verschillende aspecten van het filmacteren te ervaren. Ze verdiepen zich in het script en leren wat een subtekst is. In kleine groepjes geven ze vorm aan de personages en stellen ze ter verdieping personagedossiers op. De workshopdocent begeleidt dit proces en maakt de leerlingen wegwijs in verschillende speltechnieken. De vraag hoe je scènes, personages en emoties goed overbrengt op de camera, staat hierbij centraal. Vervolgens repeteren de leerlingen in de groepjes hun scène. Als ze er klaar voor zijn, klinkt de bekende leus ‘En… actie!’ en worden de scènes opgenomen. Natuurlijk kijken de leerlingen aan het einde van de workshop Filmacteren samen alle scènes terug die de camera heeft geregistreerd.

Tips

Ben je op zoek naar meer workshops voor op school met als thema’s acteren, theater en improvisatie? Neem dan eens een kijkje bij de workshop Improvisatietheater of de themaworkshop Vrijheid – #ditbenik, waarin leerlingen een korte theatervoorstelling maken met hun eigen, persoonlijke verhalen als rode draad.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Charmaine Sinnema-HeyligerMei-Lin-Man-1Siska Barth

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen verdiepen zich in theater en film en de onderlinge relatie.
  • De leerlingen leren welke speltechnieken nodig zijn om geloofwaardig voor de camera te acteren.
  • Leerlingen leren zich te verdiepen in een personage, in de betekenis van de tekst en in hoe ze hun boodschap over kunnen brengen op film.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Meer informatie aanvragen