Show menu

Spetterende theaterworkshops op school

Filter op

Duur workshops

Onze workshops zijn vrijwel allemaal voor alle tijdsduren beschikbaar. Uitzondering hierop zijn workshops voor 60 minuten of korter, dan is er minder keuze. Wij adviseren graag welke tijdsduur het beste aansluit bij jouw wensen. Neem contact op met jouw adviseur.

Theaterworkshops op school

Alle theaterworkshops van Kleinkunstig staan hieronder op een rij. Theater kan best spannend zijn, maar de theaterdocenten passen hun workshop aan op jouw leerlingen. Zo sluit de workshop aan bij de leerlingen en worden ze tegelijkertijd uitgedaagd. Kijk hieronder voor een actieve theaterworkshop!
Je gekozen filters Filters wissen
15 Workshops geselecteerd

“De workshopdocenten waren super, ze hadden veel vakkennis en wisten dit goed te brengen waarmee ze ook rekening hielden met de doelgroep.”

RSG Noord oost Veluwe – Epe

Vrijblijvend advies over workshops vind je hier

De waarde van een theaterworkshop op school

Belangrijk om te onthouden voor de organisatie van theaterworkshops op school is – net zoals bij het organiseren van dansworkshops – dat het lichaam het medium is. Als leerling gebruik je je hele lichaam om een boodschap over te brengen. Je leert dus naast je hoofd en handen, ook je romp, je benen en je stem te gebruiken. Door theaterworkshop in te zetten geef je leerlingen de kans om de dag niet alleen zittend door te brengen. Je haalt ze uit hun hoofd en brengt ze in beweging.

Ontwikkeling van leerlingen

In een theaterworkshop op school ontwikkel je ook spelenderwijs je taalvaardigheid. En je leert je in anderen te verplaatsen. Door leerlingen meer perspectieven te laten ervaren, raken ze gewend aan niet rechtlijnig denken. Zo gaan ze de veelzijdigheid van situaties en personen zien. Ze leren ook de schoonheid daarvan te waarderen. Theater helpt bij deze ontwikkeling.

Theaterworkshop en verbeeldingskracht

Verbeelding gaat over je voorstellen wat er gebeurt als je iets doet. Centraal binnen een theaterworkshop staat dit inlevingsvermogen. Je bent continu bezig met je te verplaatsen in andere rollen, in andere situaties. Het gaat hier niet per se om de kwaliteit van het acteren. Met theater willen we het het inlevingsvermogen en het improvisatievermogen stimuleren. Dit staat ook centraal bij de workshop improvisatietheater. De leerlingen zijn niet direct geweldig in theaterspelen. Dat hoeft ook niet. Wel wennen ze aan het omgaan met situaties die ze nog niet kennen. Ze weten hoe ze zich daartoe moeten verhouden. Omdat ze in de veilige omgeving van een theaterworkshop op school hebben geleerd om te gaan onverwachte situaties die in het echte leven kunnen ontstaan.

Theaterworkshop op school

Theaterworkshop als minisamenleving op school

Theater geeft leerlingen de kans om te oefenen met het echte leven. Ze mogen zich een keer verplaatsen in een slecht mens. Ze komen via theaterworkshops, zoals de workshop theatersoap, in aanraking met morele vraagstukken die ze van alle kanten mogen ervaren. Theater helpt leerlingen een plek te vinden in de samenleving door ze die in een veilige omgeving te bieden waarbinnen ze mogen ontdekken. Ze mogen experimenteren en krijgen hierdoor beter inzicht in de maatschappij waar ze later in terecht komen.

Theaterworkshops en vakleerkrachten

Niet op school wordt theaterles gegeven. En al helemaal niet elke leerling is in aanraking gekomen met het maken van theater buiten school. Door middel van het organiseren van een theaterworkshop op school bied je leerlingen de mogelijkheid om in kort tijdsbestek ondergedompeld te worden in deze discipline. Ze maken kennis met verschillende vormen van theater en doen dit onder begeleiding van een vakdocent. Iemand die de leerlingen op hun niveau kan aanspreken en zich kan inleven in de wereld van de leerlingen. Belangrijk bij een workshop die zoveel spontaniteit en openheid van de leerlingen verwacht, is een veilige omgeving. Juist daarom zijn goede theaterdocenten hiervoor nodig. Kleinkunstig heeft een groot bestand met capabele workshopdocenten. Zij zorgen voor een fijne en veilige sfeer in de klas waardoor iedereen kan gaan experimenteren met de expressieve kant van theater.