Van Abbemuseum - Eindexamentraining

Vanaf maart zijn online examentours te boeken die Kleinkunstig en het Van Abbemuseum samen hebben ontwikkeld. In deze tours gaan leerlingen aan de slag onder leiding van een enthousiaste museumdocent. Eerst laat de docent online een deel van de collectie zien, met werken die speciaal zijn uitgekozen omdat ze passen bij de eindexamens. De beelden van de collectie zijn met een camera (van hoge kwaliteit) vooraf opgenomen en geven leerlingen het gevoel dat ze zelf door het museum lopen. De museumdocent vertelt bij de videoregistratie, stelt vragen en geeft korte opdrachtjes zodat leerlingen geactiveerd worden. Leerlingen gaan ook zelfstandig aan de slag met een opdrachtenblad die met de workshopdocent worden besproken. De opdrachten sluiten ook aan bij het examenthema, bijv. tijd. Zo oefenen leerlingen met hun eindexamen terwijl ze de Van Abbemuseum tour volgen.

Opbouw van de workshop

Tijdens de online tours door het Van Abbemuseum oefenen leerlingen met hun beeldend eindexamen. Daarom zijn er drie verschillende tours. Een tour over “tijd” voor de VMBO leerlingen, een thematour over het thema “voorbeeldig” voor de VWO-leerlingen, en “verruimde blik” voor de HAVO-leerlingen. In die tours worden vaardigheden geoefend die leerlingen voor hun eindexamen dienen te beheersen, bijvoorbeeld kijken en reflecteren op kunst. Tijdens een online tour zien leerlingen een vooraf opgenomen videoregistratie. Deze is zo opgenomen dat het lijkt dat je door het museum loopt. De video wordt getoond door de museumdocent die daar tegelijkertijd bij vertelt. Op gerichte momenten zet hij/zij de video even stil om tijdens de tour het gesprek met de leerlingen aan te gaan. Hij of zij stelt de leerlingen vragen en geeft korte opdrachten. Zo verwerken leerlingen wat ze zien en oefenen ze met de examenstof.

Het Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum is één van de bekendste musea in Nederland. Centraal in hun collectie staat moderne en hedendaagse kunst. Het museum is in 1936 geopend en is vernoemd naar de oprichter Henri van Abbe. Het museum heeft wereldwijd de grootste collectie kunstwerken van de Rus El Lissitzky en beschikt daarnaast ook over werken van onder andere Pablo Picasso en Marlene Dumas. 

Afbeeldingen

De foto’s zijn gemaakt door Boudewijn Bollmann.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.