Van Abbemuseum - Online kennismakingstour

Het Van Abbemuseum in Eindhoven staat middenin de maatschappij. Het museum staat bekend om haar actuele programmering rondom thema’s zoals Zwarte Piet, de Arabische Lente, ons koloniale verleden en de relatie tussen mens en natuur. De museumcollectie toont de verschillende stemmen die aanwezig zijn in onze samenleving. Daarnaast is het museum ook een plek om kunst te ervaren met al je zintuigen: zien, maar zeker ook voelen, ruiken, horen en proeven. In de nieuwe online tour met het Van Abbemuseum ervaren leerlingen een deel van de collectie en maken ze kennis met de verschillende perspectieven en de diverse stemmen van kunstenaars uit het museum. 

Opbouw van de workshop

Hoe werkt zo’n online tour? Leerlingen kunnen via de webbrowser inloggen in een online meeting. Hier is een museumdocent van het Van Abbemuseum aanwezig. Zij toont de leerlingen een videoregistratie. Deze is zo opgenomen dat het net lijkt alsof je er zelf loopt. Een vmbo- leerling die de tour deed zei: “Het was natuurlijk wel anders dan als je daar bent, maar je had wel het gevoel dat je er echt zelf liep. Ik vond het leerzaam en heb nieuwe ideeën gekregen over kunst.” Tijdens de videoregistratie vertelt de museumdocent over de kunstwerken. Dit is bij elke groep aangepast op het niveau en de achtergrondkennis van de leerlingen. Het is dus niet vooraf opgenomen. Iedereen maakt op zijn eigen level kennis met het van Abbemuseum. Natuurlijk gaat de docent ook het gesprek aan met leerlingen. Wat zie je? Wat ervaar je? Wat betekent dat voor jou? 

Opzet

De tour begint met een rondleiding van een half uur. De museumdocent vertelt dan over de kunstwerken en vraagt wat de leerlingen zien. Hierna gaan leerlingen zelfstandig aan de slag met een werkblad. De focus van dit werkblad ligt op meerstemmigheid, op het ervaren van kunst en op je eigen stem. Na het zelfstandig werken komen leerlingen terug in de meeting en bespreken ze de opdrachten met de docent. Daarnaast zien ze nog een stuk van de tour. Al met al in de online kennismakingstour met het Van Abbemuseum een mooie manier om de collectie van het museum te bekijken én beleven.

Naast deze kennismakingstour hebben we ook Eindexamentraining met het van Abbemuseum!

Het Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum is één van de bekendste musea in Nederland. Centraal in hun collectie staat moderne en hedendaagse kunst. Het museum is in 1936 geopend en is vernoemd naar de oprichter Henri van Abbe. Het museum heeft wereldwijd de grootste collectie kunstwerken van de Rus El Lissitzky en beschikt daarnaast ook over werken van onder andere Pablo Picasso en Marlene Dumas. 

Afbeeldingen

De foto’s zijn gemaakt door Boudewijn Bollmann.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.