Van Abbemuseum - Online kennismakingstour

Het Van Abbemuseum in Eindhoven staat middenin de maatschappij. Het museum staat bekend om haar actuele programmering rondom thema’s als Zwarte Piet, de Arabische Lente, ons koloniale verleden en de relatie tussen mens en natuur. De museumcollectie toont de verschillende stemmen die in onze samenleving aanwezig zijn. Daarnaast is het museum een plek voor jongeren om kunst te ervaren met al hun zintuigen: zien, maar zeker ook voelen en ruiken, horen en proeven. In de nieuwe online tour met het Van Abbemuseum ervaren leerlingen een deel van de collectie en maken ze kennis met de verschillende perspectieven en stemmen van kunstenaars uit het museum. 

Opbouw van de workshop

Hoe werkt zo’n online tour? Leerlingen loggen eenvoudig in via de webbrowser in een online meeting. In die meeting is een museumdocent van het Van Abbemuseum aanwezig. Zij toont de leerlingen een videoregistratie van het museum die zo is opgenomen dat het net lijkt alsof je er zelf loopt. Een vmbo- leerling die de tour meemaakte zei: “Het was natuurlijk wel anders als dat je daar bent, maar je had wel het gevoel dat je er echt zelf liep. Ik vond het leerzaam en heb weer ideeën gekregen over kunst en nieuwe dingen geleerd.” Tijdens het zien van de videoregistratie vertelt de museumdocent bij de kunstwerken. Dit is dus bij elke groep aangepast op hun niveau en op hun achtergrondkennis, en is dus niet vooraf opgenomen. Natuurlijk gaat de docent ook het gesprek aan met leerlingen. Wat zie je? Wat ervaar je? Wat betekent het wat je ziet? 

De tour begint met een half uur rondleiding, waarbij de museumdocent vertelt over de kunstwerken en leerlingen bevraagd over wat zij zien. Na dat halve uur gaan leerlingen zelfstandig aan de slag met een werkblad. De focus van dit werkblad ligt op meerstemmigheid, op het ervaren van kunst en op je eigen stem. Na het zelfstandig werken komen leerlingen terug in de meeting en bespreken ze de opdrachten met de docent. Daarnaast zien ze nog een stuk van de tour. Al met al in de online kennismakingstour met het Van Abbemuseum een mooie manier om de collectie van het museum te bekijken én beleven

Het Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum is één van de bekendste musea in Nederland. Centraal in hun collectie staat moderne en hedendaagse kunst. Het museum is in 1936 geopend en is vernoemd naar de oprichter Henri van Abbe. Het museum heeft wereldwijd de grootste collectie kunstwerken van de Rus El Lissitzky en beschikt daarnaast ook over werken van onder andere Pablo Picasso en Marlene Dumas. 

Afbeeldingen

De foto’s zijn gemaakt door Boudewijn Bollmann.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.