Workshops passend bij mijn middelbare school
Er zijn natuurlijk tal van middelbare scholen met allemaal weer verschillende onderwijsvormen, die elk hun eigen speerpunten hebben. We passen onze workshops graag aan de wensen van elke middelbare school aan! Dit doen we meestal door vooraf op bezoek te komen en alles door te spreken. Vaak bekijken we ook de lokalen en de faciliteiten die op school aanwezig zijn. Regelmatig hebben we dan ook te maken met vragen over onderwijsvormen of de opbouw van onze workshops. Die lichten we hieronder verder toe.
Daltononderwijs
Binnen vrijwel elke middelbare school zijn keuzevrijheid en verantwoordelijkheid belangrijke uitgangspunten. Dit is nog een stukje sterker aanwezig binnen het Daltononderwijs. Bij het organiseren van workshops voor scholen die werken vanuit het Daltononderwijs kan dit betekenen dat we werken met het online inschrijfsysteem. Leerlingen kiezen hiermee zelf welke workshops ze willen volgen. Maar ook bij de samenstelling van de workshops voor de Cultuurdag en de inhoud van deze workshops, kunnen we de daltonprincipes toepassen. Bijvoorbeeld door expliciet een aantal workshops in te plannen waarbij ‘samenwerking’ centraal staat, een van de kernwaarden van het Daltononderwijs. Wij briefen onze workshopdocent ook altijd vooraf, zodat ze hun workshop kunnen aanpassen aan de wensen van de middelbare school.
Montessorionderwijs
Ook bij het Montessorionderwijs is het leren kiezen belangrijk. Ook hier kan het online inschrijfsysteem van Kleinkunstig een belangrijk onderdeel zijn bij de organisatie van activiteiten op school. Leren met je handen – een van de zes karakteristieken van het Montessori onderwijs – past perfect bij het aanbod van Kleinkunstig. In onze workshops staat het leren door doen en het werken met de handen veelal centraal. Zoals bij de workshop Illustratie, workshop Reactiebaan & workshop Etsen.
Procesgericht, productgericht en vrije expressie op de middelbare school
De opzet van de workshops voor middelbare scholen kan je ook differentiëren in productgericht, procesgericht & vrije expressie. Voor elke aanpak is wat te zeggen. Soms zijn mensen kritisch op productgericht werken. Maar de waarde van toewerken naar een optreden of je eigen trui bedrukken is groot. Je maakt mee wat echte acteurs of vormgevers meemaken. Echter is daarbij het proces ook van groot belang, want je moet van een leerling niet verwachten dat hij/zij een professioneel stuk maakt. Ons uitgangspunt bij elke workshop is dat elk element erin verwerkt moet zitten.
Mixen van stijlen
Binnen onze workshops mixen we product- en procesgericht werken. We willen leerlingen het succes en de trots van een product laten meemaken, zonder dat ze zich opgejaagd voelen om tot dat product te komen. Dit kan bij bijvoorbeeld een workshop Filmtechniek of projectdag Live Magazine worden gedaan. Bij sommige workshops op middelbare scholen laten we leerlingen helemaal vrij, dat wordt ook wel de vrije expressie genoemd. De workshop Social Design is hier een goed voorbeeld van.