Workshop Storyboard - Thema Racisme

Hoe zie jij het einde van deze film?

De workshop Storyboard – Thema Racisme i.s.m. Movies that Matter zet leerlingen aan om zich actief te verdiepen in andere perspectieven.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De leerlingen krijgen uitleg over wat ze in de workshop gaan doen.

Beginnen

De leerlingen kijken de film NIGHT waarbij het einde is open gelaten.

Doen

De leerlingen maken hun storyboards voor het einde van de film.

Delen

De leerlingen bekijken elkaars storyboards en bespreken hun keuzes.

Laat je leerlingen in deze actieve workshop met elkaar in gesprek gaan over racisme.

Kleinkunstig en Movies that Matter werken samen aan een aantal workshops over thema’s die nu spelen in de samenleving, waaronder racisme. In deze workshops zetten leerlingen kunst in om te reageren op een film. De workshop Storyboard – Thema Racisme begint met het kijken van de korte film NIGHT van Joosje Duk. Daarin volgen we een groepje meiden dat uitgaat. Op slimme wijze speelt Duk met het perspectief in de film. Waarom voelt het zo vreemd wat er gebeurt in de film? Gedurende de film word je je als kijker bewust van je eigen blik op huidskleur. Na het kijken van de film, die zo’n 12 minuten duurt, gaan de leerlingen actief aan de slag! 

Opzet van de workshop Storyboard – Thema Racisme

De film sluit af met een open einde. Dat biedt de mogelijkheid om zelf na te denken over hoe dit einde eruit zou kunnen zien. De leerlingen maken een storyboard voor een afsluitende scene. Wat vinden zij belangrijk dat de hoofdpersonen nog met elkaar bespreken of doen? Leggen de personages hun conflict bij? Wat willen de leerlingen op het einde nog meegeven aan de kijker?

Om het storyboard te maken, gebruiken de leerlingen de app Storyboard Animator. Dat levert een mooi en duidelijk storyboard op als eindresultaat. Kleinkunstig verzorgt de iPads die de leerlingen hiervoor nodig hebben, tenzij jullie natuurlijk zelf iPads op school hebben. Aan het einde van de workshop Storyboard – Thema Racisme bekijken we samen de storyboards. Welke verhaallijnen hebben de leerlingen uitgewerkt? Waarom hebben ze bepaalde keuzes gemaakt? Zo wordt ook het thema afsluitend nog eens met elkaar besproken.

Tips

Spreekt deze workshop je aan, maar wil je met je leerlingen nog meer de diepte in? Zowel met het thema als met het werken met filmtechnieken? Kijk dan eens bij het dagproject Filmscenario over het thema racisme.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • Leren wat een storyboard is.
  • Leren een verhaal over te brengen in een korte scène.
  • Verdiepen in een personage.
  • De (h)erkenning bij jongeren over maatschappelijke thema’s zoals racisme vergroten.
  • Ervaren dat kunst een uitnodiging kan zijn tot gesprek.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Movies that Matter Educatie

Movies that Matter biedt toegankelijke films aan over maatschappelijke thema’s met inspirerend lesmateriaal. Denk aan thema’s als etnisch profileren, oorlog, vluchten en lgbtq+. Dit doet Movies that Matter door middel van filmvertoningen op school, in bioscopen en op het Movies that Matter Festival.    

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Storyboard - Thema Racisme