Workshop Zine maken

Wat is het nieuws dat leerlingen interesseert? Wat is een boodschap die voor de leerling noodzakelijk is om met de buitenwereld te delen? In de workshop Zine maken, gaan leerlingen in hun zelfgemaakte zine laten ze zien wat hen boeit of wat er verteld moet worden. Een Zine is een minimagazine met beeld en woord, waarmee een leerling zijn eigen belangrijkste boodschap communiceert.

Opbouw workshop Zine maken

Er is soms zo veel in het nieuws! Als jongere heb je geen idee meer waar je op moet letten of wat belangrijk is. Vaak is bepaald nieuws voor de ene leerling ook belangrijker dan ander nieuws. Je woont bijvoorbeeld in een bepaalde wijk, hebt familie in het buitenland, bent meer geïnteresseerd in sport of juist in politiek. Hoe ziet jouw belangrijkste nieuws eruit en wat weet jij ervan? Stap voor stap werken leerlingen hun eigen verhaal uit in een Zine. Ze gaan bezig met wat zij nieuws vinden, een eigen nieuwsitem maken en ze zijn met elkaar redacteur van de zines.

Glossy of Zine?

Een verschil met het ontwerpen van een glossy, zoals je dat doet bij het dagproject Live Magazine, is dat een zine niet een gelikte vormgeving hoeft te hebben. De workshop richt zich dan ook vooral op het zo krachtig mogelijk communiceren van de boodschap van de leerlingen. Het mag rauw en “in your face” zijn vormgegeven. Vaak stimuleren we leerlingen ook om het magazine gelijk in oplage te maken, door het bijvoorbeeld te kopiëren.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152WhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.4820221013_140256sjoerd

Leerdoelen

  • De leerlingen worden gestimuleerd zich te verhouden tot het nieuws en maatschappelijke kwesties, en dit vast te leggen.
  • De leerlingen leren om teksten te bundelen en hier een (maga)zine van te maken.
  • De leerlingen leren een eigen nieuwsitem te schrijven.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Benodigdheden

Een standaard lokaal met voldoende tafels en stoelen. Er is een smart- of digiboard aanwezig met geluid en toegang tot internet. Verder regelt de school pennen, vellen A3 papier, oude kranten en magazines. Als het niet lukt kranten en magazines te regelen, dan kan de workshopleider deze meenemen. Hiervoor worden wel extra kosten in rekening gebracht.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.