Workshop Zine Maken

Wat is het nieuws dat leerlingen interesseert? Welke boodschap en verhalen vinden zij de moeite waard om met de buitenwereld delen? In de workshop Zine Maken laten de leerlingen in hun zelfgemaakte Zine zien wat hen boeit of wat zij vinden dat verteld moet worden. Kortom: een Zine is een (mini)magazine met beeld en woord, waarmee de leerlingen hun eigen belangrijkste boodschappen communiceren!

Opzet van de workshop Zine Maken

Er is zo veel in het nieuws, en via zo veel verschillende (online) kanalen! Als jongere heb je soms geen idee meer waar je op moet letten of wat nu eigenlijk belangrijk is. Vaak is bepaald nieuws voor de ene leerling ook belangrijker dan ander nieuws. Je woont bijvoorbeeld in een bepaalde wijk, doet aan specifieke hobby’s, hebt familie in het buitenland, bent meer geïnteresseerd in sport of juist in muziek of politiek.

Hoe ziet jouw belangrijkste nieuws eruit en wat weet jij ervan? Stap voor stap werken de leerlingen hun eigen verhaal uit in een Zine. Ze gaan aan de slag met wat zij nieuws vinden en maken een eigen nieuwsitem. Met elkaar vormen ze de redactie van de Zines.

Door een zine te maken kun je een sterk gevoel van onrecht, machteloosheid of bewondering de ruimte geven. In een zine kun je als maker vertellen wat jij wil vertellen. Daarom sluit deze workshop ook erg goed aan bij LOB of het behandelen de politiek-juridische dimensie van Burgerschap.

Glossy of Zine?

Een verschil met het ontwerpen van een glossy, zoals leerlingen dat doen bij het dagproject Live Magazine, is dat een Zine geen gelikte vormgeving hoeft te hebben. De workshop Zine Maken richt zich dan ook vooral op het zo krachtig mogelijk communiceren van de boodschap van de leerlingen. Het mag rauw en ‘in your face’ zijn vormgegeven. Vaak stimuleren we leerlingen ook om hun Zine gelijk in oplage te maken, door het bijvoorbeeld te kopiëren.

Tips

Benieuwd naar meer workshops waarin leerlingen worden gestimuleerd om vorm te geven aan wie zij zijn en wat zij belangrijk vinden? Kijk dan ook eens bij de workshop Podcast Maken of de workshop Egodocument.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Charmaine Sinnema-Heyliger20221013_140256Mei-Lin-Man-1

Hygiënemaatregelen

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen maken kennis met de afkomst en historie van zines.
  • De leerlingen worden gestimuleerd zich te verhouden tot het nieuws en maatschappelijke kwesties, en dit vast te leggen.
  • De leerlingen leren om teksten te bundelen en hier een (maga)zine van te maken.
  • De leerlingen leren een eigen nieuwsitem te schrijven.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Benodigdheden

Een standaard lokaal met voldoende tafels en stoelen. Er is een smart- of digiboard aanwezig met geluid en toegang tot internet. Verder regelt de school pennen, vellen A3 papier, oude kranten en magazines. Als het niet lukt kranten en magazines te regelen, dan kan de workshopleider deze meenemen. Hiervoor worden wel extra kosten in rekening gebracht.

Meer informatie aanvragen