Workshop Zine Maken

Jouw blik op de wereld in een magazine

In de workshop Zine Maken delen leerlingen het nieuws dat zíj belangrijk vinden in een zelfgemaakt magazine.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De leerlingen denken na over het nieuws dat zij willen brengen.

Beginnen

De leerlingen maken een plan voor het nieuwsitem dat zij willen maken.

Doen

De verhalen komen samen en de leerlingen maken hun eigen Zine.

Delen

Het Zine kan in oplage worden gekopieerd en verspreid worden op school.

Laat je leerlingen kennismaken met nieuws, redactie en vormgeving.

Wat is het nieuws dat leerlingen interesseert? Welke boodschap en verhalen vinden zij de moeite waard om met de buitenwereld delen? In de workshop Zine Maken laten de leerlingen in hun zelfgemaakte Zine zien wat hen boeit of wat zij vinden dat verteld moet worden. Kortom: een Zine is een (mini)magazine met beeld en woord, waarmee de leerlingen hun eigen belangrijkste boodschappen communiceren!

Opzet van de workshop Zine Maken

Er is zo veel in het nieuws, en via zo veel verschillende (online) kanalen! Als jongere heb je soms geen idee meer waar je op moet letten of wat nu eigenlijk belangrijk is. Vaak is bepaald nieuws voor de ene leerling ook belangrijker dan ander nieuws. Je woont bijvoorbeeld in een bepaalde wijk, doet aan specifieke hobby’s, hebt familie in het buitenland, bent meer geïnteresseerd in sport of juist in muziek of politiek.

Hoe ziet jouw belangrijkste nieuws eruit en wat weet jij ervan? Stap voor stap werken de leerlingen hun eigen verhaal uit in een Zine. Ze gaan aan de slag met wat zij nieuws vinden en maken een eigen nieuwsitem. Met elkaar vormen ze de redactie van de Zines.

Door een zine te maken kun je een sterk gevoel van onrecht, machteloosheid of bewondering de ruimte geven. In een zine kun je als maker vertellen wat jij wil vertellen. Daarom sluit deze workshop ook erg goed aan bij LOB of het behandelen de politiek-juridische dimensie van Burgerschap.

Glossy of Zine?

Een verschil met het ontwerpen van een glossy, zoals leerlingen dat doen bij het dagproject Live Magazine, is dat een Zine geen gelikte vormgeving hoeft te hebben. De workshop Zine Maken richt zich dan ook vooral op het zo krachtig mogelijk communiceren van de boodschap van de leerlingen. Het mag rauw en ‘in your face’ zijn vormgegeven. Vaak stimuleren we leerlingen ook om hun Zine gelijk in oplage te maken, door het bijvoorbeeld te kopiëren.

Tips

Benieuwd naar meer workshops waarin leerlingen worden gestimuleerd om vorm te geven aan wie zij zijn en wat zij belangrijk vinden? Kijk dan ook eens bij de workshop Podcast Maken of de workshop Egodocument.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen maken kennis met de afkomst en historie van zines.
  • De leerlingen worden gestimuleerd zich te verhouden tot het nieuws en maatschappelijke kwesties, en dit vast te leggen.
  • De leerlingen leren om teksten te bundelen en hier een (maga)zine van te maken.
  • De leerlingen leren een eigen nieuwsitem te schrijven.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Zine Maken