Workshop Klimaat Mix - Thema Klimaat

Kleinkunstig en Movies that Matter werken samen en maken inspirerende kunst workshops met maatschappelijke thema’s. 

Water is een schaarste tijdens een aanhoudende droogte in de stad Kaapstad in Zuid-Afrika. Dat zien we in de film Scenes from a Dry City van Francois Verster. Zo schaars, dat het waterverbruik nauwlettend in de gaten wordt gehouden om een Day Zero te voorkomen, de dag dat er geen water meer uit de kraan komt.

Klimaatverandering zorgt steeds meer voor extreme droogtes. In Nederland zijn extreme droogtes niet aan de orde maar ons waterverbruik heeft wel degelijk impact op het klimaat van onze planeet. De campagne 2 minuten douchen is een initiatief om waterverbruik te verminderen. Tijdens deze workshop gaan leerlingen een muzieknummer mixen van 2 minuten waarmee ze hun douchesessie kunnen timen. 

Opbouw van de workshop

We beginnen met een introductie en het kijken van de film Scenes of a Dry City. Er wordt daarna om een reactie gevraagd van de leerlingen door de workshopdocent. Wat vinden ze van de film en het thema? Vervolgens is het tijd om het muzieknummer te maken! Daarbij wordt de mashup techniek gebruikt. Bestaande melodieën en beats worden gecombineerd tot een nieuw nummer. Leerlingen krijgen uitleg hoe een muzieknummer op te bouwen en ze krijgen uitleg over de software die ze gaan gebruiken. In tweetallen worden de muzieknummers gemaakt. De workshopdocent sluit de workshop af met het samen luisteren en evalueren van de muzieknummers.

Over Scenes from a Dry City

Korte documentaire die de watercrisis in Kaapstad belicht. Miljoenenstad Kaapstad kampt met watergebrek vanwege de aanhoudende droogte in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het peil in de waterreservoirs van de stad daalt dusdanig laag dat er strenge toezicht wordt gehouden op het watergebruik.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-HeyligerMei-Lin-Man-1Siska Barthsjoerd

Movies that Matter Educatie

Movies that Matter biedt toegankelijke films aan over maatschappelijke thema’s met inspirerend lesmateriaal. Denk aan thema’s als etnisch profileren, oorlog, vluchten en lgbtq+. Dit doet Movies that Matter door middel van filmvertoningen op school, in bioscopen en op het Movies that Matter Festival.

Leerdoelen

 • Leerlingen kennen de basistechnieken van digitaal muziek produceren.
 • Leerlingen kunnen opbouw, vorm en inhoud bepalen van een muzieknummer.
 • Leerlingen bewust maken van het waterverbruik tijdens het douchen.
 • De (h)erkenning over maatschappelijke thema’s zoals klimaatproblematiek vergroten. 
 • Ervaren dat kunst een uitnodiging kan zijn tot gesprek.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Film in de Klas

Via een online zoekmachine biedt Movies that Matter (online) films met maatschappelijke thema’s aan. Bij een deel van de films is ook online lesmateriaal op LessonUp ontwikkeld. Via de zoekmachine op de website van Movies that Matter vind je gemakkelijk een film die past bij jouw klas, niveau en vak. 

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.