Workshop Klimaat Mix - Thema Klimaat

Maak je eigen muziek om kort(er) te douchen!

In de workshop Klimaatmix – Thema Klimaat vertalen leerlingen het thema naar een zelfgemaakt muzieknummer.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De workshop start met een introductie op het thema.

Beginnen

De leerlingen kijken de film Scenes of a Dry City en wisselen gedachten uit.

Doen

De leerlingen maken geïnspireerd door de film hun muzieknummers.

Delen

De unieke muzieknummers worden samen beluisterd en nabesproken.

Je leerlingen gaan in deze workshop actief aan de slag met het thema klimaat.

Kleinkunstig en Movies that Matter werken samen en maken inspirerende kunstworkshops over maatschappelijke onderwerpen. In de workshop Klimaat Mix – Thema Klimaat gaan de leerlingen aan de slag met het thema klimaat. Dit doen ze aan de hand van de korte film Scenes from a Dry City van Francois Verster, die gaat over een aanhoudende droogte in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. Water is zo schaars dat het waterverbruik nauwlettend in de gaten wordt gehouden om een ‘day zero’ te voorkomen: de dag dat er geen water meer uit de kraan komt.

De film laat zien dat klimaatverandering voor extreme droogte kan zorgen. Ook in Nederland horen we steeds vaker over droogte. Ons waterverbruik heeft impact op het klimaat van onze planeet. De workshop combineert dit gegeven met de campagne 2 minuten douchen: een initiatief om waterverbruik te verminderen. Leerlingen mixen zelf een muzieknummer van 2 minuten waarmee ze hun douchesessie kunnen timen!

Opzet van de workshop Klimaat Mix – Thema Klimaat

De workshop begint met een introductie op het thema. Daarna kijken de leerlingen samen de film Scenes of a Dry City. De workshopdocent vraagt de leerlingen na afloop om een reactie op wat ze hebben gezien. Wat vinden ze van de film en wat zijn hun gedachten over het thema? Vervolgens is het tijd om het muzieknummer van 2 minuten te maken! Daarbij maken de leerlingen gebruik van de mashup-techniek. Ze voegen bestaande melodieën en beats samen tot een nieuw nummer. Daarbij krijgen ze uitleg over hoe ze een muzieknummer opbouwen en over de software die ze gebruiken. In tweetallen maken ze vervolgens hun unieke muzieknummers. Aan het einde van de workshop Klimaat Mix – Thema Klimaat beluisteren en bespreken de leerlingen de nummers.

Over de film Scenes from a Dry City

Deze korte documentaire belicht de watercrisis in Kaapstad. De miljoenenstad kampt met watergebrek vanwege de aanhoudende droogte in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het peil in de waterreservoirs van de stad daalt tot een dusdanig laag punt dat er streng toezicht is op het watergebruik.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • Leerlingen kennen de basistechnieken van digitaal muziek produceren.
  • Leerlingen kunnen opbouw, vorm en inhoud bepalen van een muzieknummer.
  • Leerlingen bewust maken van het waterverbruik tijdens het douchen.
  • De (h)erkenning over maatschappelijke thema’s zoals klimaatproblematiek vergroten. 
  • Ervaren dat kunst een uitnodiging kan zijn tot gesprek.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Film in de Klas

Via een online zoekmachine biedt Movies that Matter (online) films met maatschappelijke thema’s aan. Bij een deel van de films is ook online lesmateriaal op LessonUp ontwikkeld. Via de zoekmachine op de website van Movies that Matter vind je gemakkelijk een film die past bij jouw klas, niveau en vak. 

Movies that Matter Educatie

Movies that Matter biedt toegankelijke films aan over maatschappelijke thema’s met inspirerend lesmateriaal. Denk aan thema’s als etnisch profileren, oorlog, vluchten en lgbtq+. Dit doet Movies that Matter door middel van filmvertoningen op school, in bioscopen en op het Movies that Matter Festival.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Klimaat Mix - Thema Klimaat